Menu

Onderhoudsinstructies voor pannen

Hoe onderhoud je een pan?
Verwijder voordat je de pan gaat gebruiken alle verpakkingselementen, etiketten en overige beschermende onderdelen. Was je pan af met warm water en een klein beetje afwasmiddel, spoel goed na en droog zorgvuldig af. Gebruik steeds een warmtebron die bij de diameter van de onderkant van je pan past. Een te grote warmtebron zou de wanden en handvatten van je pan kunnen oververhitten en deze kunnen beschadigen.

Was na gebruik altijd de pan af in warm water en een klein beetje afwasmiddel. Spoel je pan goed na en droog deze zeer zorgvuldig af. Gebruik nooit middelen die chloor of bleek bevatten, deze kunnen namelijk het roestvrij staal aantasten.

Non stick coatings
Vermijd krassen op de non-stick coating. Gebruik houten en plastic keukenhulpen om de levensduur van de pannen te maximaliseren. Vet de coating regelmatig in met een laagje olie, zodat het niet uitdroogt. Laat de olie ongeveer 10 minuten in de pan, en veeg het vervolgens af met keukenpapier. 

Een goed verwarmde pan bakt niet aan. Om zeker te weten dat de pan goed op temperatuur is (ongeveer 1 à 2 minuten op een warmtebron), druppel wat water in de pan. Als het opspringt, is de temperatuur optimaal. Regelmatige oververhitting kan de coating aantasten en moet daarom vermeden worden. Mocht er toch iets zijn aangebakken, laat de pan dan elke uren in het water weken. Gebruik geen schuursponsjes om de pan schoon te maken.

Hoe verwijder ik....

  • Kleine grijze/witte stippen: Deze stippen worden veroorzaakt door mineralen in het water die zijn vrijgekomen uit zetmeel bij het koken. Kook wat water en azijn (of een beetje citroensap) in de pan. Spoel en droog vervolgens zorgvuldig af.
  • Hardnekkige stukjes voedsel: Verzacht de overgebleven resten door er kokend water op te gieten. Spoel vervolgens grondig af en droog de pan.
  • Corrosie op het oppervlak: Corrosie wordt veroorzaakt door toevoeging van zout aan koud water. Het wordt daarom aanbevolen om zout pas toe te voegen aan warm water of aan warm eten.
  • Blauwe verkleuring: Verkleuring is een normale reactie als roestvrij staal wordt verwarmd. Gebruik een roestvrij staal of koper reiniger of giet een beetje citroensap of azijn in de pan en veeg het schoon met keukenpapier.
  • Krassen en/of deuken: Krassen zijn mogelijk als metalen producten in aanraking komen met pannen. Krassen hebben echter geen invloed op de kookprestaties.